Ako súvisí cukrovka s ochutnávkou moču a iné zaujímavosti

Autor: Marian Zelina | 12.8.2019 o 9:08 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  161x

Píše sa rok 1647. Anglický lekár Thomas Willis v pravom duchu vedeckého bádania ochutnáva moč svojich pacientov, keďže práve jeho nadmerné množstvo bolo spoločným menovateľom chorých.

Zisťuje, že moč týchto pacientov má sladkú chuť, dokonca ju prirovnáva k chuti medu. Práve toto pochopenie má za následok označenie „mellitus", čo je prívlastok odvodený od slova „mel" (med). Hovoríme o ochorení diabetes mellitus, ktoré poznáme pod názvom cukrovka. Willis bol zároveň prvý lekár, ktorý si všimol súvislosť medzi depresiou a cukrovkou, ktoré vedci naplno preskúmali až o tri storočia neskôr.

V roku 1910 sir Edward Albert Sharpey-Schafer zistil, že cukrovka vzniká pri nedostatku konkrétnej chemikálie, ktorú produkuje pankreas. Látku nazval inzulín, čo znamená ostrov, pretože ho produkujú bunky Langerhansových ostrovčekov pankreasu. Práve nemecký študent medicíny Paul Langerhans niekoľko rokov pred tým objavil v pankrease dva systémy buniek, ktoré mu pripomínali plávajúce ostrovčeky. Túto oblasť naďalej preskúmavalo množstvo odborníkov. Kanadský fyziológ Frederick Banting pri svojom skúmaní vychádzal z predchádzajúcich poznatkov, že Langerhansove ostrovčeky v pankrease produkujú špeciálnu látku, ktorá dokáže znížiť hladinu glukózy v krvi. Pokusy robil na psoch, izoloval inzulín a podával ho psom s umelo vyvolanou dysfunkciou pankreasu. V roku 1923 sa vo veku 32 rokov stal najmladším nositeľom Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu – práve za spoluobjavenie inzulínu, čo sa mu podarilo s kolegom Johnom Macleodom.

Prečo je inzulín pre naše telo dôležitý a ako vzniká cukrovka?

Vznik cukrovky

Všetci vieme, že naše telo potrebuje energiu, aby mohlo správne fungovať. Pre vlastnú tvorbu energie používa vonkajšie zdroje v podobe potravy. Cukry, tuky a bielkoviny rozkladá na menšie čiastočky a jednou z nich je glukóza, ktorá je základným zdrojom energie v tele.

Pri nedostatku inzulínu dochádza k poruche využitia glukózy v bunke. Bunky vtedy začnú používať ako zdroj energie tuky, ktoré sa však nedajú dobre využiť. Vtedy vznikajú silné kyseliny, ktoré okysľujú vnútorné prostredie organizmu. Ich vylučovanie vieme zistiť jednoduchým vyšetrením moču – prúžkom na ketolátky.

Pri nedostatočnom pôsobení inzulínu dochádza aj k zvýšenému odbúravaniu bielkovín, ktoré sú základnou stavebnou jednotkou buniek. Ich odbúravanie a spracovávanie v pečeni vyvoláva zvýšenie glykémie (hladiny glukózy v krvi). Paradoxom je, že pri cukrovke teda bunky trpia nedostatkom uprostred nadbytku. Preto hovoríme, že Diabetes mellitus je klinický syndróm charakterizovaný primárnou poruchou metabolizmu sacharidov a sekundárnou poruchou metabolizmu tukov, bielkovín, vody a minerálov.

V nasledujúcom videu si môžete pozrieť vizualizáciu vzniku ochorenia Diabetes mellitus typu 1, ktorá zobrazuje nedostatočnú sekréciu inzulínu ako dôsledok chronickej autoimunitnej deštrukcie beta-buniek pankreasu u geneticky predisponovaných jedincov.

Detská cukrovka

Diabetes mellitus 1. typu je najčastejšou endokrinnou chorobou v detskom veku a v mladom dospelom veku. Pacienti s týmto podtypom predstavujú približne 5 – 10 % všetkých diabetikov. Ukázalo sa, že choroba má silnú genetickú predispozíciu. Výskyt cukrovky typu 1 sa celosvetovo zvyšuje už niekoľko desaťročí. Spúšťač chorobného procesu nie je dodnes známy. Epidemiológia cukrovky typu 1 môže byť ovplyvnená celou skupinou faktorov, ako napríklad dojčenská strava či vírusy. Zvyšuje sa záujem o modely popisujúce vplyv prostredia na diabetes 1. typu vrátane hypotéz o vplyve hygieny a črevného mikrobiómu. Neboli však identifikované žiadne špecifické činidlá s jednoznačným vplyvom na patogenézu.Tento typ cukrovky sa prejavuje výraznými príznakmi: veľkým smädom a častým močením, závratmi a spavosťou, plytkým a zrýchleným dýchaním, čo súvisí s rozvratom vnútorného prostredia. Liečba diabetu mellitus 1. typu spočíva v aplikácii inzulínu.

---

Video bolo vytvorené pre účely moderných multimediálnych prednášok v slovenskom a anglickom jazyku, pod odbornou garanciou prof. MUDr. Mariána Mokáňa, DrSc., FRCP Edin. Podujali sme sa vizuálne spracovávať javy a princípy choroby (cukrovky 1. a 2. typu) a liečby na bunkovej až molekulárnej úrovni, prípadne bola vysvetlená funkčnosť prístrojov a lekárskych pomôcok. Takto boli prednášky vizuálne a obsahovo obohatené o informácie, ktoré je náročné pochopiť pri slovnom prednese. Vložené prvky boli animované alebo snímané 3D kamerami a odborne a názorne dopĺňali prednes profesora. Celý súbor prednášok bol spracovaný najmodernejšou stereoskopickou 3D technológiou, ktorá ešte umocnila memorovanie, odbornosť a ľahšiu pochopiteľnosť prednášky. Výsledné dielo slúži pre postgraduálnu edukáciu lekárov so špecializáciou v odbore diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy, vnútorné lekárstvo a všeobecné lekárstvo.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Dobré ráno

Dobré ráno: Okolo majetku Bašternáka sa dejú čudné veci

Ako skončí majetok odsúdeného daňového podvodníka?

Stĺpček Jakuba Fila

Snáď si tie deti tú tvár Smeru nebudú pamätať

Nahnevaný Fico sa snaží pôsobiť milo a vtipne, je však skôr trápny.


Už ste čítali?